Grand finale!

Syksy ja syyskuu ovat mitä parhainta aikaa pihalla ja puutarhassa. Nyt eletäänkin kesän grand finaalea, jolloin kesän heleys vaihtuu dramaattisimpiin sävyihin. Illat ovat jo nyt pimentyneet mutta päivät ovat vielä aurinkoisia ja lämpöisiä. Samalla kun kasvien värit luonnossa syvenevät, kaipaa usein myös ruukkuihin jotain uutta.  Siksi onkin sopivaa, että saimme erän suurenmoisia koristeheinä- ja hirssilajikkeita syksyisiin ruukkuistutuksiin. Koristeheinät kuuluvat heinäkasvien heimoon ja suurin osa viihtyy parhaiten hyvin aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Syksyisissä ruukkuistutuksissa kasvupaikalla ei kuitenkaan ole niin väliä, koska taimet ovat jo kasvaneet kukintavaiheeseen. Näin ne kasvavat ja viihtyvät myös varjoisemmissakin paikoissa kuten pihan pohjoispuolella tai katosten alla. Monet heinät ovat myös hyvin koristeellisia talvella kuuran tai lumen niitä kattaessa.

IMG_3126

IMG_3116

IMG_3117

IMG_3127

IMG_3125

Laventelin talvehtiminen perennapenkissä on viime vuosina onnistunut hyvin, koska talvet ovat olleet melko leutoja. Tässä muutama vinkki: Kohopenkki, johon ei talveksi jää liikaa kosteutta. Varsia ei kannata leikata syksyllä, vaan vasta keväällä leikata varpumaiset kasvustot pois. Kevyt havupeite on hyvä vähälumisina talvina. Liian paksun ja tiiviin havukatteen alla laventeli saattaa homehtua.

Heinäkasvien lisäksi kukkakauppaan tuli muitakin mielenkiintoisia syyskukkia kuten laventelit ja eukalyptusta ruukussa. Myös Irlanninnummikanervan puhdas valkoinen näyttää todella hienolta ja raikkaalta.

IMG_2990IMG_2988

Mahonginpunainen keijunkukka 'Fire Alarm', *Cappucino' vai rehevästi kasvava 'Plum Pudding' ? Keijunkukat kukkivat vienosti mutta niiden lehtien värikirjo on mitä hauskin syksyisiin ruukkuistutuksiin. Kasvia voi käyttää monella tapaa istutuksissa mutta se toimii hienosti toki myös niin, että istuttaa erisävyisiä keijunkukkia yhteen. Keijunkukka talvehtii meillä hyvin ja on perennapenkissä reheväkasvuinen ja elinvoimainen lajike. Kasvi myös leviää mukavasti. Jos mahdollista niin ruukkuistutuksista kasvit kannattaakin istuttaa maahan talvehtimaan.

IMG_3358Ruukussa eukalyptus kestää hienosti pientä pakkasta. Lehdet saavat pakkasesta pienen punertavan sävyn. Kun kunnon talvipakkaset saapuvat, kasvi kannattaa nostaa sisälle mahdollisimman valoisaan kasvupaikkaan ja muistaa aluksi kastella reilusti.

Samoin huonekasvina läpivuoden elävä kummituspuu on hauska lisä alkusyksyn ruukkuistutuksiin. Kasvi ei eukalyptuksen tavoin kestä pakkasia eli kummituspuu kannattaa nostaa sisälle talvea turvaan ennen yöpakkasia.

IMG_2981 (1)

IMG_2977

Syysistutusten hoito on helppoa. Lannoitteita ei oikeastaan enää tarvitse ja kosteiden öiden ansiosta pärjäävät kesään nähden vähäisemmällä kastelulla. Kasveja kannattaa kuitenkin kastella syksylläkin säännöllisesti, sillä kastelu auttaa kasveja myös kestämään kylmää. Istutuksia kastellaan siis niin kauan kuin lämpötila on plussan puolella ja kasvualusta on sula.

IMG_3122

IMG_3120

Nautitaan syksyisestä säästä ja istutuspuuhista!

IMG_3114