Pieni pala preeriaa Bruukissa

Viime viikolla pääsimme mukaan visioimaan ulkoistutuksia ennakkoluulottomien Voiveljien uuteen ravintolaan, joka avattiin 24 elokuuta Aurajoen rantapenkalle Tuomaan sillan kupeeseen Helsinginkatu 13. Istutusastioiksi he olivat modifioineet ja maalanneet vanhoja metallisia öljytynnyreitä. Fiilis haluttiin pitää mahdollisimman luonnollisena ja kasvien valikoima tietenkin kestävänä. Öljytynnyrien sisään asettelimme istutussäkit, mitkä toimivatkin erinomaisesti! Näin saimme istutettua kasvit aivan tynnyrin reunoille. Rullaamalla istutussäkkien reunoja alas saimme juuri oikean kokoiset kasvualustat kasveille. Pussien pohjalle teimme myös muutamia viiltoja, jotta sadevesi tai ylimääräinen kasteluvesi valuisi iisisti pois. Erityisen tärkeää tämä oli siksi, että istutussyvyys tynnyreissä oli melko matala, eikä tilaa olisi riittänyt tarpeeksi suurelle salaojalle. Bruukkikäsi

bruukki11

Istutuksiin halusimme pienen palan preerioiden henkeä. Amerikkalainen preeria on ajatuksellisesti lähellä meidän luonnonniittyjä mutta sen erityispiirteenä on myöhäinen kukinta. Kun meillä luonnonkukat kukkivat niityillä parhaimmillaan keskikesällä, puhkeavat preerioiden kukat yleensä vasta syksyllä. Pääpaino on kuitenkin erilaisissa heinissä ja vain pieni osa preeriasta kukkii. Bruukin tynnyreistä jätimme tylysti kukat pois pitkäikäisyyttä ajatellen, sillä heinät kestävät kauniina myöhään syksyyn ja joskus jopa kuivavat kauniisti ensilumen alle.

IMG_2863IMG_2861

Preerian luominen puutarhaan on haasteellista, sillä monet heinälajikkeet tarvitsevat paljon lämpöä ja auringonpaahdetta kukoistaakseen ja lopulta kukkiaakseen. Tarpeeksi laajassa ruukussa fiilistä on helpompi lähteä tavoittelemaan. Yllättäviä mutkia matkoilla sattuu aina. Niin myös puutarhoissa! Yritimme tilata kukkakauppaan muutamia ihania, punaisena hehkuvia heiniä mutta Valvira oli juuri ottanut yhteyttä käyttämäämme tukkuun ja estänyt tiettyjen heinäkasvien maahantuonnin, koska nämä olivat maassamme vierasperäisiä kasveja. (Keväällä 2012 maa-ja metsätalousministeriö on julkaissut Suomen vieraslajistrategian. Sen kantavana ajatuksena on ehkäistä haitallisten vieraslajien haittoja.) Joukossa tietenkin omia suosikkeja. Alkuperäistä suunnitelmaa emme siksi ihan päässeet toteuttamaan mutta lopputulos mielytti ainakin meitä :)

IMG_2857

bruukki9

IMG_2869

Koko ravintolassa on kiva, rento tunnelma ja rosoiset tilat. Suosittelemme! Ja erityisellä mielenkiinnolla odotamme Villiyrttikävelyä+dinneri iltaa!

bruukki8

bruukki4