Äitienpäivä kevään ja kesän kynnyksellä

Äitienpäiväviikonloppu on mainio aika alkaa tosissaan puuhata parvekkeilla ja patioilla. Tuoda ulkoruukkuja portaille ja nauttia nyt jo tohinalla heräilevästä luonnosta. Ei anneta kylmän toukokuun masentaa tai pelotella ulkoistutusten toteuttamisessa. Tässä muutamia meidän kukkaideaa viikonlopun juhlapäivään. Jo perinteeksi on muodostunut äitien muistaminen kukkasilla. Vappuna alkanut pioniaika sen kuin vahvistuu, ja leikkokukka valikoimassa on muutenkin valloillaan vahva puutarhafiilis.

IMG_0208

Hortenssia-aika alkaa myös viikonlopusta. Ihana iso valkoinen terassihortensia on kotimainen taimi! kasvi on iso ja muhkea ja mikä parasta, se kukkii varjoisella kasvupaikalla koko kesän. Kasvi on juoppo ja sitä täytyy muistaa kastella runsaasti. Kastelua helpottuu, kun kasvin istuttaa tarpeeksi isoon multatilaan.

IMG_0199

Hortenssioita on useita lajikkeita ja tänä vuonna olemme suosineet isoja kotimaisia taimia sekä hollantilaisia erikoisuuksia, joissa kukinnat ovat kerroksellisia ja väri upean pehmeä.

IMG_0201

Kerrottu marketta on superkestävä ja niiden suosio perustuukin sen kestävyyteen. Se viihtyy niin auringossa kuin vähän varjossakin ja kasvupaikka määrittää kastelua. Kaikkien kesäkukkien tavoin myös marketat pitävät lannoittamisesta noin kerran viikossa ja se auttaa kasvia kukkimaan koko kesän.

IMG_0185

Toinen vahva ja erityisesti aurinkoa rakastava kasvi on pelargonia. Meille kukkakauppaan on tullut kolmea erilaista ja valloittavaa Mårbacka-pelargonia lajiketta. Pelargoien kuningattareksi kutsuttua lajiketta saa nyt kotimaisena taimena! Kotimaisuus on nyt tänä keväänä ollut meillä erityisenä tavoitteena ja on hienoa myydä näin kauniita sekä kestäviä lähellä tuotettuja lajikkeita. Lucky us !

Mårbacka lajikkeet ovat erityisen säänkestäviä, joten ne sopivat kuin nenä päähän tähän outoon toukokuun säähän. Pelargonioilla on ollut nimekkäitä ystäviä kautta aikojen esimerkiksi Fredrika Runeberg (1807 - 1879). Pelargoneja istutettaessa ollaankin siis hyvässä seurassa ja Mårbacka lajikkeet kuuluvat 'vanhoihin pelargoneihin'. Käsite on väljä mutta perinteisesti siihen mielletään jo pitkään myytävinä olleita ja pitkän perinteen omaavia lajikkeita.

IMG_0184

IMG_0183

IMG_0191

Perinteinen äitienpäiväruusu kuuluu jaloruusulajikkeisiin. Nämä ryhmäruusut kukkivat heinäkuusta loppusyksyyn. Ne viihtyvät parhaiten lämpimällä ja aurinkoisella kasvupaikalla. Ruusut voi istuttaa myös ruukkupuutarhaan kunhan ruukussa on tarpeeksi tilaa mehevälle kukkamullalle.

IMG_0186