Urbaanin puutarhan rakennustalkoot!

Keväinen aurinko herättelee multasormet, jotka syyhyävät päästä istutuspuuhiin. Siksi päätimme laittaa pystyyn viherkasvitalkoot ja suuri erä viherkasveja on nyt tarjouksella! Kukkakauppaan on saapunut erä mielenkiintoisia kasveja sisälle sekä ulos. Nyt onkin oiva hetki vihersisustamiselle: Go green and go home! IMG_0026

IMG_0033

Viherkasveilla pystyy helposti rakentamaan kotiin urbaanin keitaan kokoamalla kasveista runsaita ja rentoja ryhmiä. Lehtien muodoilla, väreillä ja rehevällä vehreällä pystyy luomaan erilaisia fiilistiloja. Ja mikä parasta, osa viherkasveista toimii mainiosti myös parvekkeilla tai patiolla. Esimerkiksi ihana vihreä banaanipuu!

Banaani (14 e, ruukku 12e) viihtyy parhaiten valoisalla ja puolivarjoisessa kasvupaikassa ja kasvi kastellaan kun sen multapinta kuivahtanut

Muita aurinkoisen paikan kasveja ovat muun muassa oliivipuut, rahapuut ja tietenkin hyötykasveista rosmariini ja timjami, ne ovatkin hauska lisä viherkasviviidakossa.

Rahapuita (16 e) muuten löytyy useita eri variaatioita! Joissain on puumaista vartta, toisissa mielenkiintoiset lehdet. Yhteistä kaikille Crassuloille on niiden helppo hoito. Koska kasvi varastoi vettä itseensä, tulee mullan olla kuiva ennen kastelua. Uusi kasvi kannattaakin istuttaa uuteen hyvään multaan, niin kasvin lannoituksesta ei tarvitse huolehtia vuoteen.

IMG_0068

IMG_0067

Kärsimyskukat 22e kasvi, ruukku 15e) viihtyvät myös valoisassa kasvupaikassa ja nauttii suuresti myös ulkonaolosta. Kasvissa on mielenkiintoiset kukat ja kukinta alkaa yleensä loppukeväästä ja kestää koko kesän. Kasvi on nopeakasvuinen ja kukkii, joten sitä täytyy muistaa lannoittaa noin kerran viikossa kasvukaudella.

IMG_0032

Parvekkeelle koristetikkaat tuovat helposti hyödyllistä lisätasoa, kun väliin asettelee levyn. Itse askartelimme kestävästä vaneerista. Mainio ratkaisu vaikka pieneen yrttipuutarhaan! (Tästä muuten lisää, sillä istutamme kahteen parvekekohteeseen kasvit lähiaikoina.) Kevyet Ushmaman pussit sopivat täydellisesti hyllyyn sijoitettaville kasveille.

IMG_0048IMG_0036

IMG_0034

Onnenapilat (8e kpl) tuovat hersyävää raikkautta ruukkuistutuksiin. Kasvi pitää valoisasta kasvupaikasta ja se kannattaa pitää tasaisen kosteana, jotta vehreys ja tuuhea kasvu säilyvät. Kaikille kesäkukille lannoitus on tärkeää!

Ehkä paras valikoima löytyy kuitenkin huonekumipuista eli fiikuksista. Niitä löytyy kolmea kokoa (10e, 15e ja 25e) ja kolmea eri lehtiväriä. Tämä on helppohoitoinen viherkasvi, jonka pintamulta saa kuivahtaa niukasti kastelukertojen välillä. Sen voi myös sijoittaa puolivarjoiseen kasvupaikkaan ulos.

IMG_0061IMG_0065IMG_0016

IMG_0021

Kumipuita löytyy myös minikokoisina taimina. Ihanat söpöläiset sopivat hienosti xs-kokoisiin pestäviin Uashmaman pussukoihin.

IMG_0058

IMG_0057

IMG_0011

Erilaiset lehtivihreät yhdessä lisäävät kasviryhmien mielenkiintoisuutta. Kannattaa kokeilla rohkeasti eri sävyjä!

Nyt valikoimassamme siis runsaasti erikokoisia viherkasveja. Mikä parasta - kaikki melko helppoja hoidettavia ja toimivat myös kesän ulkona.

IMG_0030