Piian kukkaterveiset Kööpenhaminasta

Lähdin huhtikuussa Tansakaan noutamaan kotiin pientä koiranpentua, jonka nimesimme Lykkeksi. Pieni onnenkimpaleemme! Samalla oli hyvä tilaisuus kierrellä Köpiksen kaduilla ja käydä tutustumassa muutamiin kaupungin kukkahelmiin.

Ehdoton nähtävyys on jo instituutioksi kasvanut Tage Anderssenin Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva kukkakuppa. Kukkakauppa on kuitenkin enemmänkin elämyskauppa tai galleria kuin perinteinen kukkakauppa. Jo 70-vuotias kukkataiteilija oli itse paikalla ja pääsin tervehtimään häntä. Pieni ja kohtelias mies on luonut kauppaansa (butiikki, galleria vai museo?) vuosien aikana puutarhamaisen tunnelman. Vierailija pääsee 5 euron pääsymaksusta kiertämään liikkeen eri tasot ja samlla ohittaa muun muassa isoja ja vanhoja kamelioita ja erikoisia orkidealajikkeita.

IMG_9750

IMG_9741 IMG_9751IMG_9732

IMG_9731

IMG_9734

IMG_9749

IMG_9759

IMG_9745

Blomsterkuret sijaitsee Vesterbron trendikkäällä alueella. Pikkuruisen mökin katolla kasvavat erilaiset koristeheinä lajikeet ja kauppa on vahvasti levittäytynyt liikkeen ulkopuolelle. Urbaanissa ympäristössä Blomsterkuret oli pala villiä luontoa ja heidän estetiikansa oli rentoa, mikä on Kööpenhaminalaisille niin ominaista.

IMG_9743

IMG_9756

IMG_9735

IMG_9747

Kööpenhaminassa kukkakaupoissa en oikeastaan yhdessäkään nähnyt kylmiöitä ja kukat oli aseteltu ryhmiksi, samoin kuin meillä Linnankadulla. Samalla huomasin, että kaikissa liikeissä oli hyvin kylmä ja työntekijät sitoivat kimppuja kevyet toppatakit päällä.

IMG_9733

Keskustassa sijaitsevassa Mant nimisessä kukkakaupassa oli valikoimassa myös paljon kaikenlaista kodin sisutustavaraa mutta leikko- ja ruukkukukat olivat mielestäni mielenkiintoisemmat.

IMG_9737

IMG_9744

IMG_9757

Pääsiäistä ennen valikoimassa oli paljon tietenkin narsisseja ja tulppaania. Suomea leudomman talven takia valikoimassa oli todella paljon myös ihania kamelioita, joita istutettiin ulkoruukkuihin ja puutarhoihin.

IMG_9738

Yleinen kukkafiilis päivän kiertelemisen jälkeen oli se, että ihmiset ostivat paljon leikkokukkia nippuina ja asettelivat ne itse kotona maljakoihin. Kukkakauppojen valikoimassa olikin paljon myös nipputavaraa, ja esillä irtokukkia oli hyvin vähän ja nekin pääasiassa esillä tilaustöiden sidontaa varten. Taimimyynti oli myös runsasta ja kaupat levittäyneet laajasti liikkeiden ulkopuolelle. Kaupunkinäkymästä tuli samalla ihanan vehreä!

IMG_9760

Matkan suurinta antia ja onnea oli kuitenkin pehmeä, mustakarvainen ja leikkisä Lykke!

IMG_9761

IMG_9755

IMG_9748

IMG_9746