Ikivihreää

img_73921.jpg

Sunnuntaina meillä oli kukkakaupassa puuhapäivä ja suunnittelimme ja sidoimme kransseja. Kransseissa on oma viehätyksensä, ja niillä onkin ollut paikkansa kotien koristeina jo antiikin ajoista lähtien. Ensin niiden symboliikka on liittynyt vahvasti voittoon ja statukseen. Myöhemmin kranssit kaikkien kotien koristeena, on saanut erityisen aseman juuri näin joulunaikaan. img_7199

Eurooppalaisella joulukranssiperinteellä on hyvin varhaiset juuret. Sen uskotaan alunperin liittyneen antiikin Kreikassa sadonkorjuunaikaan ja sadonkorjuukranssien on uskottu suojelevan satoa huonolta säältä sekä tuholaisilta ja taudeilta. Myöhemmin traditio siirtyi kristinuskoon ja samalla hengessä mukana muuttuivat myös kranssien symboliset merkitykset.

Nykyään kranssit tuovat ihanasti lämpöä ja tunnelmaa koteihin. Perinteiset joulukranssit sidotaan vahvoista ikivihreistä, jotka kestävät läpi kylmemmänkin talven. Vihreiden havukranssien seuraksi on tullut onneksi paljon muitakin vaihtoehtoja. Tarjolla on jokaiselle oman maun mukaisia vaihtoehtoja. Sisällä, lämpimässä huoneilmassa, kranssien materiaalit myös vaativat oman huomionsa ja niihin kannattaa valita kauniisti kuivuvia lajikkeita. Kotimainen havu ei sisällä viihdy, vaan alkaa nopeasti varista.

img_7178img_7230img_6933-1

Meillä on kukkakaupassa tapana sitoa melko simppeleitä kransseja, materiaaleja kunnioittaen. Tarkoittaen sitä, että materiaalit pääsevät myös oikeuksiinsa ja niistä todella näkyy käytetty materiaali. Monen hyvinkin simppelin vuoden jälkeen olemme taas innostuneet koritelemaan kransseja vähän enemmän. Erityisesti sisälle tulevia kransseja on mielekästä vähän tuunata enemmän. Unohtamatta kuitenkaan selkeiden, sirojen eukalyptuskranssien ihanuutta! Oi, tätä valinnan vaikeutta, mutta toisaalta myös ihanuutta.

img_7120img_7112Kranssien nouseva trendi näyttää olevan villit ja toispuoleiset kranssit. Pyöreä muoto rikotaan viistoilla linjoilla ja monipuolisilla sekä dynaamisilla materiaalivalinnoilla.

img_7335

fullsizerender-13Omia suosikkejamme ovat jo useamman vuoden ajan olleet ruskeaan salimpohjaan tehdyt simppelit kranssit, joita on mahdollista "entrata" ja muuttaa vaikka aina vuodenaikojen mukaan.img_7204

img_7225Muistattehan, että toteutamme tilauksesta uniikkeja kransseja asiakkaiden omien toiveiden pohjalta. Myös vanhojen kranssien päivitys onnistuu kätevästi. Nyt siis suunnittelemaan omaa kranssia. Sijoittelussa kannattaa käyttää vapaasti mielikuvitusta.

photo-28-11-2016-20-22-07