Pitkän iän salaisuus

Eli leikkokukkien kestävyyden salaisuus. Kyse ei oikeastaan ole salaisuudesta eikä edes monimutkaisesta alkemiasta, vaan ainoastaan hyvästä hoidosta. Listasimme lyhyesti tärkeimmät huoltotoimet, jotta leikkokukkakimput säilyisivät kotona mahdollisimman pitkään. 

 • Tärkeintä on pitää huolta kukkien imupinnoista, sillä imupiontojen kuivuessa kukat eivät enää vedä varsiinsa vettä vaan happea. Happi täyttää varret ja näin vesi ja ravinteet eivät pääse kukkaan. Siksi laitamme kukkakaupassa AINA varsiin vettä, jotta kotihoito olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Jos kukat joutuvat olemaan paketissa vuorokauden, kannattaa varsiin vetää uudet imupinnat ennen maljakkoon asettamista.
 • Leikkaa imupinnat terävällä veitsellä ja toista muutaman päivän välein. Imupinnasta kannattaa tehdä mahdollisimman pitkä, joten vedä varsiin pitkä ja loiva veto. Ainoastaan sipulikukkia kuten tulppaaneja voi leikata saksilla, sillä muilla kukilla saksien puristava liike tukkii imupinnat.
 • Vaihda samalla puhdas vesi. Kuumaa vettä puuvartisille ja kylmää pehmeille ja vihreille varsille. Mitä enemmän vettä sitä helpommin siihen syntyy bakteereja, joten maljakkoa ei tarvitse turhaa täyttää piripintaan. Katso, että varret saavat hyvin vettä, se riittää.
 •  

 •  Poista aina kuivat ja vanhenevat lehdet ja kukinnot, sillä ne käyttävät turhaa elävien kukkien energiaa.
 • Laitamme kimppuihin ravinnepussin mukaan, jos kimpulle on siitä jotain hyötyä. Kotona voi lisätä lusikallisen sokeria veteen, joka antaa kukille energiaa mutta leikkokukat säilyvät mainiosti ilman sokeribuustiakin. Pieni tilkka klooria pitää veden puhtaana ja on hyvä kikka erityisesti nopeasti vettä likaaville kasveille kuten leikkohyasintille, amaryllikselle tai heinämaisille leikkokukille.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Entäpä jos kimpussa on niin puuvartisia kuin vihreävartisia? Esimerkiksi eukalyptusta ja amaryllista?

 • Toimi pääkukka edellä! Eli edellä kuivaillussa kimpussa viileä vesi, jotta amaryllis kukkii mahdollisimman pitkään. Kuuma tai lämmin vesi aina nopeuttaa kukkien avautumisprosessia. Jos jaksaa siirtää leikkokukat aina yöksi viileään, pystyy kestävyyden melkeinpä tuplaamaan!

  fullsizerender

  Lisää luksusta jouluun, ja totta kai myös arkeen, leikkokukilla! Leikkokukkien eläväinen energia lisää ihanasti tunnelmaa. Nautitaan!