Mystinen misteli

img_6913.jpg

Myyttisen mistelin (Viscum album) voimaan ovat uskoneet niin antiikin kreikkalaiset kuin kelttien druidit. Sen on uskottu suojaavan myrkyiltä, pahoiltahengiltä kuin myös noidilta. Kasvi tunnettiin "pirunkarkottajana". Mistelin taikavoimat takasivat hedelmällisyyden, elämää rakentavana voimana. Tunnettu tarina on myös Asterixin kotikylän tietäjän valmistamasta taikajuomasta, millä oli iso rooli roomalaisten kukistamisessa. Skandinavisessa mytologiassa mistelin voima liittyy erityisesti rauhan rakentamiseen. Misteli koettiin rauhan kasvina, jonka alla viholliset sopivat aselepoja ja riitelevät puolisot sopivat riitansa.

img_7273img_7274

Tässä Aasa-tarussa rakkaudenjumalatar Frigga rakasti poikaansa Balduria niin paljon, että vannotti koko luomakuntaa vahingoittamasta tätä. Hän kuitenkin unohti pienen ja vaatimattoman Mistelin. Ilkikurinen Loki huijasi Baldurin sokean veljen ampumaan tätä mistelistä tehdyllä nuolella. Tarinassa Baldur kuolee ja jumalatar äidin kyynelistä syntyi mistelin valkoiset marjat, ja misteli herätti lopulta Baldurin takaisin eloon. Kiitollinen jumalatar teki mistelistä rauhan ja rakkauden kasvin, ja lupasi palkita suudelmalla kaikki kasvin ohittavat.

Kiss kiss ja kaunista toista adventtiviikonloppua!

Viime vuonna Ruissalon puutarhan poppelissa kasvoi misteliä, joten kaikki Ruissalossa viikonloppuna ulkoilevat, kannustamme teitä tarkistamaan tämän vuoden tilanne. Toimiiko mistelin voitokas evolutiivinen strategia myös Turun vyöhykkeellä, ja onko ikivihreä misteli selvinnyt tähänkin talveen? Jännää :)