Ihanat ilmakasvit

fullsizerender-4.jpg

Ilmakasveiksi kutsuttavat tillandsiat ovat päällyskasveja ja elävät pääasiassa Amerikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla puunrunkojen päällä. Kotona ne menestyvät hienosti lasissa ilman multaa,  ja ovatkin mitä ihanin ja monipuolisin vihersisutuselementti. fullsizerender-3

Carl von Linne nimesi anaskasvien heimoon kuuluvan kasvisuvun suomalaisen lääkärin ja kasvitieteilijä Elias Tillandzin (1640 - 1693) mukaan. Tillandz toimi aikoinaan Turun Akatemian lääketieteen professorina, joten tillandsioilla on näin turkulaiset juurensa :)

fullsizerender-1

Hoito-ohjeet: Ilmakasvit viihtyvät valoisalla kasvupaikalla mutta eivät kestä suoraa ja paahteista aurinkoa. Esimerkiksi meidän keväinen auringonpaiste on myös näille kasveille liian kova ja voimakas, vaikkakin muuten niin tervetullut!

Useimpia ilmakasveja voi kastella upottamalla ne vesiastiaan n. 10-20 minuutiksi. Upotuksen jäljkeen kasvit heilutetaan kuivemmiksi kevyesti. Tillandsiat vieroksuvat seisovaa vettä, joten kasvit kannattaa jättää kuivumaan esimerkiksi pyyheliinan päälle hetkeksi. Kasteluvettä ei saa jäädä kasvien keskiruusukkeisiin. Kasvit myös pitävät sumuttelusta mutta se ei ainoana ja jatkuvana kastelumetodina ole tarpeeksi.

img_6329

img_6327

img_6333

Nyt rohkeasti kokeilemaan, sillä kasvit ovat meillä viikkon vaikuttajina ja tutustumistarjouksessa. Isompi tillandsia (Tillandsia Ionanatha) pyöreässä lasiastiassa nyt 55 euroa ja pienemmät maitopulloissa 18 euroa. pitkänmallisena kasvavat Tillandsia juncea on 10 euroa kappale.