Vihreät kodit

fullsizerender-11.jpg

Olemme ilolla seuranneet, miten viherkasvit ovat tehneet voitokkaan paluun kodin siustamiseen ja somistamiseen. Unohduksissa olleet lajikkeet kuten saniaiset ja muorinkukat elävät parasta aikaa uutta kukoistuskauttaan. Muodikkaimmat viherkasvikokonaisuudet rakennetaan sekoittamalla muotoja ja värejä - hykerryttävät lehtien kiemurat tai vaikkapa voimakkaan tummanpuhuvat punaiset lehdet herättävät ikkunalaudat eloon. Mitkä ovat omia suosikkejasi?  fullsizerender-8

Viherkasvit ovat olleet osa ihmisten historiaa jo Egyptin faaraoiden ajoilta asti. Tiettävästi kiinalaiset kasvattivat kasveja sisätiloissa 1000 eaa., jolloin ne olivat vallan ja rikkauden symboli. Babyloniassa Nebukadnessar toinen taas rakennutti riippuvat puutarhat vaimolleen lahjaksi (600 eaa.). Etenkin viherkasvien historia tuntuu kietoutuvan melko saumattomasti yhteen meidän kulttuuri- ja sosiaalihistoriamme kanssa.

Ikkunalaseilla, korkeammilla ikkunapuitteilla, kotien lämmityksellä ja maailman avautumisella on kaikilla omat roolinsa siinä, miten kasvit valoittivat kotimme. Yläluokkien ikkunalautoja koristavat kasvit kertoivat omistajansa varallisuudesta ja kosmopoliittisuudesta viktoriaanisella ajalla. Viherkasvihistoriassa ollaan nyt jo pitkään eletty tasa-arvoisia aikoja ja meillä jokaisella on mahdollisuus omanlaisiin kasviratkaisuihimme. Toiset kaipaavat kasvien ilmaa puhdistavia ominaisuuksia ja toisille ne taas viestivät muistoja vaikkapa mummolasta.

Yhteistä viherkasveille on niiden tuoma kodinomainen tunnelma ja lämpö, hankinnan syystä välittämättä. Nyt sukellamme 70-lukulaisten tavoin muorinkukkien ja saniaisten vehreään maailman.

Muorinkukat (Peperomia)

img_6283

img_6309

Hoito-ohjeet: Puolivaloisa tai varjoinen kasvupaikka. Kasvi ei pidä suorasta kevät/kesän paahteesta. Muorinkukat kastellaan, kun pintamulta on kuivahtanut kevyesti. Kevät-syksyn kasvukaudella kasvia voi lannoittaa kevyesti. Muorinkukat ovat todella helppohoitoisia ja kestäviä huonekasveja, joita voi suositella lämpimästi hajamielisemmillekin hoitajille.

img_6298

img_6297

Muorinkukkia on helppo lisätä pistokkaista. Pistokas on yleisin tapa lisätä kasveja ja ne jaetaan latva-,varsi-, verso-, ja lehti- ja lehdenpalapistokkaisiin.Pistokas juurrutetaan joko vesilasissa tai asettemalla se suoraan multaan. Muovipussilla tai lasimaljalla on helppoa muodostaa kasville kasvihuonemaisen olosuhteen ja edesauttaa juurtumisen onnistumista. Kärsimättömille löytyy jo isompia ja valmiita kasviyksilöitä kukkakaupasta.

img_6301

img_6285

Saniaiset ovat muorinkukkien tavoin menneisyyden suosikkeja, jotka tekeevät paluuta koteihimme. Tropiikista ja subtropiikista kotoisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla lehdillään. lajikkeille on tyypillistä enemmän tai vähemmän höyhenmäiset lehdet. ne saattavat roikku kaarella tai seistä pystyssä jäykkinä. Saniaissuvusta löytyykin mistä valita. Yllä olevassa kuvassa tarjoulupöydällä kasvaa hiussaniainen eli Adiantum ja ikkunalaudalla kasvaa upea hirvensarvisaniainen (Platycerium bifurcatum). Hirvensarvisaniainen kasvaa luontaisesti päällyskasvina puiden rungoilla. Kotona kasvutapaa voi jäljitellä yksinkertaisesti amppelilla tai rakentamalla kotitekoisen kokodaman.

img_6543img_6544

Hoito-ohjeet: Puolivarjoinen kasvupaikka on unelma. Kasvi ei tykkää vetoisesta kasvupaikasta tai suurista lämpötila vaihteluista. Saniaisten kohdalla kasteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota eikä niitä saa unohtaa ja päästää rutikuiviksi. Mullan tulee olla kostea muttei litimärkä. Kannattaa siis kiinnittää huomiota kastelurytmiin ja kastella kasvia tasaisin väliajoin. Saniaiset pitävät etenkin kasvukaudella lannoittamisesta.

Muorinkukat ja saniaiset ovat meillä nyt viikon valoittajia ja viikkotarjouksessa. Kaikki lajikkeet -50%. Huikea tarjous, mikä kannattaa käyttää hyväksi! tervetuloa ja kerro meille, että luit tarjouksestamme ja laskemme puolet pois kasvin hinnasta!!