Hollanin kukkarekat - tervetuloa kyytiin!

img_0407-1.jpg

Yksi tärkeimmistä kukkakaupan menestymisen kulmakivistä on yksinkertaistetusti osata ostaa oikeaa tavaraa oikea määrä. Ja vielä mahdollisimman hyvään hintaan ja tietenkin laadukasta. Ei siis ihan pikku juttu! Sillä ylijäämä tai huono tavara menee roskakoriin. Nykyään Hollanin kukkarekat ovat yksi osa tätä prosessia ja arkeamme. Ne ovat niin kuin se kuuluisa suklaarasia - koskaan ei tiedä mitä saa ennen kuin astuu sisään.

Hollannista tulevat kukkarekat käyvät meillä kolmesti viikossa. Aina maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Niiden tuoma vaihtelu lajikkeissa ja valinnan vapaus on kukkarekkojen suurin etu. Toisinaan täytyykin pitää päät kylmänä ettei ihastu ja tee ihan järjettömiä kukkavalintoja tai ota myyntiin ihan kummallisiin värejä. Kukkavalinnoissa ja väreissä saatammekin olla melko kapeakatseisia mutta haluamme, että valikoimamme sopii mahdollisimman hyvin omaan sidontatyyliimme. Päävärinä pääasiassa valkoinen. Siksi valikoimastamme ei löydy esimerkiksi kovinkaan usein oranssia gerberaa.

img_0414

img_0404

Vielä 90-luvun loppupuolella myös kotimaiset puutarhat ajoivat muutaman kerran viikossa omia kukka-autojaan kukkakauppojen ovelta ovelle. Nykyään toiminta on keskittynyt pääasiassa noutotukkuihin. Tilaammekin kerran viikossa hollanin tilauksen Huiskulan ja Lepolan puutarhojen kautta. Näissä tilauksissa täytyy olla suunnitelmillisempi, sillä ne tehdään netin kautta postimerkin kokoista kuvaa ja hintaa seuraten. Näissä tilauksissa otamme erityisesti huomioon ennakkoon tilattujen töiden kukkatarpeen sekä myös viherkasvit.

Ennakkotilauksissa myös sattuu enemmän huteja, sillä tavara voi erota hyvinkin paljon pikkuriikkisestä kuvasta tai joskus hinta ja laatu eivät aina ihan täsmää. Elävästä tavarasta kun on kyse! Hyvänä esimerkkinä on kesän pionit, jotka joskus saattavat tulla pienen pieninä ja kovina nuppuina, vaikka niitä oli tarkoitus käyttää viikonlopun morsiussidontaan.

Toisaalta joskus huti johtuu taas ihan omasta kiireestä, huolimattomuudesta tai vaikkapa joulustressistä. Esimerkiksi viime jouluna Piia tilasi vahingossa tuplana eukalyptystilauksemme ja pieni kukkakauppamme täyttyi kahdesta rullakollisesta (!!) eukalyptystä. Tällä hudilla oli onneksi onnellinen loppu, sillä saimme tehdä ja myös myydä useita ihania, isoja eukalyptys kransseja. Mutta palatkaamme takaisin kukkarekkaan!

img_0410

img_0406

Kaikki liikkeeseemme tulevat kukat käsitellään yksitellen ja lopulta pakataan kylmiöihin. Kukkien varsiin vedetään tuoreet imupinnat, sillä kasveilla on takanaan muutaman päivän matka Holannin kukkahuutokaupoilta Suomen markkinoille. Rekoissa suurin osa kukista myös säilytetään kuljetuksen ajan kuivina voimapaperiin kiedottuna. Toiset lajikkeet taas kuten jaloleinikit ja ja jouluruusut tulevat aina omissa vesiämpäreissään. Lämpötila on rekoissa hyvin alhainen, joten kukat ikään kuin uinuvat matkan.

img_0417img_0411

Kukkarekat helpottavat viikon suunnitelmallisuutta omalla erityisellä yllätyksellisyydellään. Ne eivät kuitenkaan pysty vastaamaan meillä koko myynnissä olevasta tavarasta. Esimerkiksi lähestyvän joulun tavaran tilataamme ennakkoon kotimaisten tavarantoimittajien kautta. Tähän haluaisimme kirjoittaa, että olemme pitäneet aikaisempien vuosien menekistä jonkinlaista kirjaa mutta näin ei valitettavasti ole. Valitettavasti siis meidän kannaltamme:) Olemme jo vuosia tälläistä puhuneet ja suunnitelleet, mutta Piia hoitaa edelleen ennakkotilaukset näppituntumalla. Onneksi kuitenkin useamman vuosikymmenen kokemuksella ja ammattaitaidolla.

img_0422

img_0419

img_0416

Lopulta leikkokukkamaljakot asetellaan myyntiin ryhmitellen ja pituusjärjestyksessä.