Sopivan ruukun valinta

Ehjää, puhdasta ja kaunista. Tietenkin, mutta ruukkua valittaessa on hyvä ottaa huomioon myös muutama muukin seikka. Ruukun koolla ja materiaalilla on merkitystä mutta myös sillä fiiliksellä ja tyylillä, mikä  ruukusta välittyy.  IMG_3717

1. Ruukun koko. Ruukun ja kasvin väliin on hyvä jättää ainakin sormenlevyinen multavara. 5-10 cm on ihanteellinen, sillä näin kasvin juurille jää riittävästi kasvutilaa, etenkin nopeakasvuisille lajikkeille on hyvä saada riittävästi uutta multaa.

Liian pienessä ruukussa kastelun kanssa täytyy olla paljon tarkempi, sillä juuret kuivuvat helposti ja nopeasti. Liian suuressa ruukussa taas kasvin juuret saattavat ottaa valtavan kasvupyrähdyksen ja itse kasvin kasvu pysähtyy. Liian ison ruukun vaaroja ovat myös hidas kuivuminen, joten pienen kasvin juuret saattavat kärsiä liiallisesta kosteudesta.

IMG_3666IMG_3667

2. Materiaali. Terrakotta on luonnollinen, huokoinen materiaali, mikä läpäisee helposti ilmaa ja kosteutta. Tämä taas on todella hyvä juttu kasvien juurille. Toisaalta se myös tarkoittaa sitä, että terrakottaruukku itsessään imee kosteutta, joten kasveja joutuu kastelemaan enemmän kuin esimerkiksi lasitettuja tai muoviruukkuja.

IMG_3673 (1)

IMG_3678

IMG_3660IMG_3654brinj7

Kori toimii hyvin suojaruukkuna, jos sen sisälle asettaa esimerkiksi aluslautasen tai minkä tahansa sopivankokoisen ja vettä tai kosteutta läpäisemättömänalustan. Näissä meillä kukkakaupassa myytävissä koreissa on sisällä muovinen pinnoite.

IMG_3689

Korin voi myös helposti laittaa amppeliin, koska ne ovat niin kevyitä jo itsessään. Koska koriin itsessään ei voi istuttaa, kanattaa valita tarpeeksi kevyt tai pieni kasvi, jotta sen voi istuttaa vähän isompaan muoviruukkuun. Näin kasvit korisissa suojaruukuissakin saavat lisää multaa ja ravinteita.

IMG_3685IMG_3683

3. Ulkonäkö/tyyli on tietenkin aina itsestä kiinni, siitä minkälaisen tunnelman haluaa kotiinsa luoda. Esimerkiksi ruukkujen tummat sävyt tuovat myös kasvien vihreitä sävyjä hyvin esiin.

ruukku2

Vaaleissa terrakottaruukuissa taas on kokonaisuudessaan enemmän valoa.

IMG_3719

Suojaruukkujen avulla on helppo muuttaa pieniä kohtia kodinsisutuksessa ja vaikka tuoda ajankohtaista metallista kiiltoa ikkunalaudalle. Pienillä jutuilla saa rakennettua hauskoja kokonaisuuksia!

IMG_3643IMG_3640

Myös suojaruukuksi tarkoitettuihin ruukkuihin voi istuttaa vahvajuurisia viherkasveja, jos ruukunpohjalla on tilaa kevyelle salaojalle.

IMG_3641 (1)