Piian pihalla:Ruukkupuutarhaan ideoita

Piian perheellä on koti metsän keskellä, ja kodissa iso terassi. Terassin kasvit ovat valikoituneet paljolti omistajiensa mieltymysten mukaan mutta myös paikka asettaa omat ehtonsa. Itse talo on selkeälinjainen mutta pehmeä; metsänpohjakatto ja luonnonmateriaalit. Tänne mäntyjen alle sopiikin mitä parhaiten vihreän eri sävyt.  IMG_0575

Aitoviikunoilla saa helposti terasseille puumaista fiilistä. Selkeä runko ja vaaleanvihreät lehdet tuovat vastapainoa havumetsälle mutta myös selkeää ja simppeliä muotokieltä. Ja mikä parasta - kasvit ovat todella helppohoitoisia! Puumaisia ja korkeita kasveja istutettaessa täytyy muistaa laittaa ne tarpeeksi isoon ruukkuun.  Näin mittasuhteet ovat kauniit ja kasvi pysyy hyvin tuulessa pystyssä. Tarpeeksi tilava multatila myös helpottaa kasvien kastelua.

IMG_0594Strelitzian eli kolibrinkukan mahtavat harmaanvihreät lehdet voivat kasvaa jopa kahden metrin korkuiseksi, kunhan ruukku on tarpeeksi iso.  Ulkona kolibrinkukkakin on hoidoltaan hyvin helppo. Valoa, runsaasti vettä ja ravinteita. Helppohoitoisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä meidän pihalla, koska jo itsessään arkeen mahtuu todella paljon kukkien ja viherkasvien hoitoa ja huolta. Siksi on tärkeää, että kotona saa ottaa rennosti vaikka kirja kädessä.

IMG_0592IMG_0587

Tropiikin kasvina strelitzia ei pidä kylmästä ja kun lämpötila syksyllä alkaa laskea, kannattaa kasvi siirtää ajoissa sisälle. Jos kylmenevä ilta pääsee yllättämään, ei huolta, sillä kasvi tointuu ensishokista :) Kun kasvin tuo syksyllä sisälle, sitä täytyy muistaa ensin sumutella sekä samalla vähentää kastelua. Talvella multa saa kuivahtaa mutta kesällä ulkona kuivahtaminen kipristyttää lehtien kärjet.

Ihanat koristeheinät!

Koristeheinillä saa helposti uutta ilmettä niin ruukkupuutarhaan kuin myös kukkapenkkiin. Ne ovat yleensä myös todella helppoja hoidoltaan, ja kestävät pientä kuivahtamista mutta seisovasta märkyydestä pitää harva lajike. Hentoisissa heinissä on moni-ilmeistä kauneutta. Istutin useita lajikeita yhteen laakeaan kevytbetoniruukkuun. Istutuksen monimuotoisuus syntyykin koristeheinien sävyeroista.

IMG_0585 IMG_0584 IMG_0601 IMG_0592Moderni keittiöpuutarha

Jo useampana vuonna olen istuttanut meidän kodin pihalle isot yrttiruukut, joista napsimme koko kesän maut. Yrtit sopivat muuten mainiosti myös kukkivien kesäkukkien joukkoon! Isot yrttiruukut ovat moderni versio perinteikkäästä keittiöpuutarhasta.

IMG_0615 IMG_0616 IMG_0613IMG_0614

Munakoiso pitää lämpimästä ja tänä vuonna kevään koleus ja epävakaiset säät yllättivät. Onneksi taimet ehtivät vielä tästä tointua, sillä kesähän on vasta edessä!

lykkejaheikki

IMG_0598

IMG_0586Muutimme tänne metsän keskelle noin viisi vuotta sitten. Edellisessä kodissamme rakensimme kasvimaan ja pergolan. Pihalla oli nurmikenttä ja omenapuita. Ihana paikka, ja paljon hyviä muistoja! Nyt, tällä hetkellä, parasta on se, että voin kävellä melkein koko talon ympäri villasukat jalassa terassilaudoitusta pitkin. Katsella lähellä olevaa luontoa ja ottaa rennosti, mikä on kaivattua vastapainoa hektiselle yrittäjän arjelle. Ainoa huolto ja hoito mitä pihani nyt tarvitsee, on harjaus ja kasteluletku!