Matkavinkkejä kukkivaan Amsterdamiin

Amsterdamissa kukkivat kanaalinvarren kadut, puistot, talojen julkisivut ja sisäänkäyntien kaakelikoristeet. Liikkeitä ja muun muassa museoiden auloja koristavat komeat leikkomaljakot. Samoin amsterdamilaisten kotien isoista ikkunoista näkyy vilahduksia kotien maljakkoasetelmista. Tuskin missään toisessa kaupungissa on havaittavissa samanlaista kukkien läsnäoloa. Tästä blogijutusta löydät meidän matkavinkkimme kukkivaan Amsterdamin kaupunkiin.

Amsterdam ja kukat

Kukilla ja kasveilla on aivan erityinen paikkansa Hollannin historiassa ja esimerkiksi edelleen 70 % kaikista maailman tulppaaneista kasvatetaan Hollannissa. Samoin Euroopan ja koko maailman suurin kukkatukku sijaitsee Amsterdamin lähellä Aalsmeerin kaupungissa, jossa myydään päivittäin noin 20 miljoonaa kukkaa. Ihan huikeista määristä ja isosta bisneksestä siis kyse. Alueelle voi ostaa lipun ja kuka tahansa pääseekin seuraamaan kukkahuutokaupan kelloilla tapahtuvaa kaupankäyntiä. Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, on huutokauppakellon tapahtumat melko ihmeellinen kokemus. Sitä kiirettä, kukkien määrää ja valtavaa tilaa on vaikea ymmärtää käymättä paikan päällä ja siltikin se ihmetyttää.

http://www.amsterdamsights.com/tours/flowerauction.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kukkakaupat Amsterdamissa eivät välttämättä ole konseptiltaan samanlaisia kuin Suomessa, eikä liikkeissä esillä hyllyillä vaikkapa ruukkuja ja viherkasveja. Useat tekevät töitä kivijalkakaupoissa ja katutasossa mutta tilausperusteisesti eli pääasiassa ovat työpöytä ja leikkokukat.

Kukkakauppa Piia Jaalassa me seuraamme instagramissa muun muassa ihanaa A.P Bloemia, jossa he tallentavat ohikiitäviä kukkahetkiä. Mielestämme heillä on erityisen hienot nettisivut sekä tietenkin todella upeita töitä. Mutta heidän kauppansa on hyvin pelkistetty ja toimii lähinnä työtilana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://www.apbloem.nl/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://www.apbloem.nl/instagram/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asiakkaille lähteviä kimppuja sidottaessa kaikista leikkokukkasista ei edes tehdä perinteisiä myyntimaljakoita. Liikkeen sidontatyylissä on leikkisyyttä, luonnollisuutta ja näin keväällä raikkaita värejä. Liike sijaitsee osoitteessa Kerkstraat 151 a ja näille kulmille kannattaa tulla erityisesti maanantaina, jolloin viereisellä aukiolla on mahtava taimitori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taimitorin valikoima on todella hyvä ja täältä löytyy myös erikoisuuksia. Pullea, vaaleanpunainen muscari eli helmililja oli ihastuttava ja ainakin mahtui hyvin laukkuun. 15 euron mahtava magnolian taimi taas jäi odottamaan rohkeampaa lentokoneella matkustavaa ostajaa. Myytävät taimet vaikuttivat kaikilla myyjillä laadukkailta ja hinta laatusuhde oli tosiaankin kohdallaan. Tältä torilta paikalliset kantoivat kotiin isoja helleborus ruukkuja. Torilla myös muutama leikkokukkamyyjä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taimitori sijaitsee Prinsengrachtin kanavan varrella Amstelveldin aukiolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aukion laidalla sijaitseva itsepalvelupesulakin oli somistettu viherkasveilla. Huomattavasti kotoisempi tunnelma, eikö?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matkallani asuin kodikkaassa Amsterdam City B&B:ssä https://www.airbnb.nl/rooms/5087884, mikä oli kyllä ihan huippu paikka! Pyysin perheeltä lainaksi maljakkoa ja lähdin kohti Pompon kukkakauppaa Jordaanin kaupunginosassa. Paikka oli kaiken hehkutuksensa väärti. Siis sidonnallisesti. Heidän kukkafilosofiansa on jokaisen kimpun erityisyydessä, ja kaikki kukat ovat erilaisia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Flowers are a girl's best friend

Nyt on aika muuttaa piintynyttä käsitystä timanteista parhaana ystävinä, sillä kyllä kukkasista saamme paljon enemmän iloa! Olin ihan innoissani kun päsin availemaan tiiviisti suljettua pakettiani. (mikä oli hieman poikkeuksellista mutta omalla kohdallani tarpeellista. Pyysin häntä pakkaamaan kimpun niin, että voisin viedä sen kotiin asti.) Yllättävää näin suomalaisena floristina oli se, ettei kukkiin vedetty lainkaan imupintoja tai laitettu kosteuksia. Meillä se tulee niin selkäytimestä, että heti asunnolla veistelin kimppuun kunnon imupinnat :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asunnon takapihalla kukki alppiruusut ja camelia. Asunnon vuokraamisen suuria plussia on tila, maljakoiden lisäksi.

Prinselijk Gebonden kukkakauppa Jordaanin kaupunginosassa (osoitteessa Herenstraat 13) on kaunis niin ulkoa kuin sisältä! Portaille tekee mieli istahtaa ja voi vain unelmoida, että istuisi oman kodin portailla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paradise on Earth

lukee Menno kroonin ikkunassa, mikä elää jo täysillä tulevassa pääsiäissesongissa. Tämän kaupan vahvuus, ja hauskuus on todella vahva sesonkisomistus. Kukkakauppa on enemmänkin konseptimyymälä ja kyllä huikea! Vähän överi ja jopa kitsch muttei sitten kuitenkaan. Ihan mieletön kukkavalikoima ja myönnettäköön, ihastuin täysillä supervärikkääseen papukaijan muotoiseen lampunjalkaan. Kotona huokaisin helpotuksesta, että reilun 700 euron hintalappu sai minut järkiini, mutta niin se tunnelma vaan vei mukanaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja tietenkin nämä ihanat puutarhat ympäri kaupunkia! Kukkivien magnoliapuiden alla kävely on aina sykähdyttävää, sillä meillä näitä puita ei juuri puistoissa tai pihoilla näe. Samalla vieressä kukkivat jouluruusut ja lemmikit, on se kevät vaan vehreä ja kaunis! Rijksmuseumin rauhoittavaan puutarhaan pääsee ilmaiseksi ja jonottamatta. Paikka on keidas keskellä museokorttelin hulinoita. Samoin kuin kotona, niin myös matkoilla, on hyvä muistaa välillä pysähtyä ja hengittää. Suosittelemmekin myös puistopysähdyksiä ja piknikkejä.

Katuinspiraatioita

Keväisissä istutuksia yleisempiä kasveja olivat perinteisten sipulikukkien kuten narsissien ja helmililjon lisäksi hyasintit ja jouluruusut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös katukauppialla oli mielenkiintoinen valikoima, ja osa myös sitoi paikan päällä. Yllä kuva Albert Cuyp Marketilla, mikä oli sellainen krääsätaivas etten tiedä suosittelenko sitä paikkana. Minulle tämä kukkapiste oli markkinoiden parhainta antia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ei sisälläkään huonot näkymät olleet :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wildernis on oikea paikka viherkasveista innostuneelle. Kahvia, kasveja ja workshoppeja. Aikamoinen unelmakauppa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viherkasviboomi valoillaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mikä näkyy todella hyvin myymälöiden ja ravintoloiden somistuksessa. Kaikkialla on kukkia mutta pikkuliikkeissä on erityisen paljon käytetty viherkasveja somisteena.

Yksi suosikeistani oli Back to Black kahvila (avoinna 8-18) oman "kotikanaalin" (Weterungschans) varrella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen suosikkini oli sattumalta vastaan tullut kukkakauppa, jossa myös keskitytään pääasiassa tilaustöiden tekoon. Kuljin ohi vähän ennen sulkemista ja kaikessa innostuksessani unohdin ottaa osoitteen ylös ja kuvatkin jäivät vähän vajaaksi :) mutta "kotikulmilla" liikuin. Täällä entisessä autotallissa sijaitsevassa liikkeessä oli niin positiivinen energia, että setepaisi mukaansa kaiksessa suloisessa pehmeydessään. Parasta matkoilla onkin löytää jokin totaalinen yllätys, mitä ei jo kotona ollut karttaan merkannut.

Hyllyt olivat jo päivän päätteeksi tyhjät ja kellarimainen fiilis oli säilytetty tarkoituksella. Tähän onnistuneeseen löytyyn on hyvä lopettaa! Amsterdamin kokoisessa kaupungissa riittää vinkkejä ja suosituksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kiva kun olitte matkanhengessä mukana!