Kevät ja tulppaanimania

Kevät on nyt virallisesti saapunut Suomen Turkuun ja elämme parasta aikaa myös parasta tulppaanisesonkia. Noin 300 vuotta sitten Alankomaissa hullaannuttiin täysillä tulppaaneista. Tulppaanin sipulin arvo saattoi olla painonsa verran kultaa ja ne nousivat vaurauden ja vaikutusvallan statussymboliksi. Pöytäkattauksissa saatettiin käyttää pelkästään tulppaanin sipuleita, osoituksena talouden varakkuudesta ja hyvästä mausta. Nykyään tulppaneilla on paikkansa jokaisen kodin keväässä. Täällä kukkakaupassa elämmekin tämän kevään tulipomaniaa :) Alankomaissa 1634 - 1637 jyllännyttä tulppaanikuumetta nostatti sipuleita vaivannut mosaiikkivirus, joka muutti kukkia kirjaviksi. Kuviointi muistutti marmoria, jota keräilijät pitivät suuressa arvossa. Sipuleiden arvosta kertoo paljon se, että vähän ennen kuplan puhkeamista Admirael van Enkhuizen nimisestä tulppaanisipulista maksettiin Alkmaarin kaupungissa pidetyssä huutokaupassa 5200 floriinia. Summalla olisi voinut ostaa viisi pientä taloa!  Ennen Hollannin tulppaanimaniaa, kasvi villitsi niin Persiassa kuin Osmanivaltakunnassa eli nykyisessä Turkissa, minkä kansallinen symboli tulppaani edelleen on. Euroopassa viehätti pulleat muodot kun taas Lähi-idän alueilla enemmänkin kapea ja suippo tulppaani. Tulppaaneilla onkin oma rikas ja jännittävä kulttuurihistorianasa eli ei ihmekkään että se on edelleen niin valloittava!

 

IMG_9315

IMG_9319

Tälläkin viikolla meillä on kukkakaupassa useita erilaisia papukaijatulppaanilajikkeita. Ne ovat maljakossa mielestämme tavallisia tulppaneja kestävämpiä ja niiden koko komeus pääsee oikeuksiinsa, kunhan kukinnot ovat kokonaan auenneet. Silloin niiden värien intensiivisyys ja röpöreunat ovat kauneimmillaan. Papukaijatulppaanien varsia kannattaa leikata lyhyemmiksi niiden kasvaessa, jos maljakko ei ole korkea. Näin kukkavarret saavat koko ajan auetessaan tukea.

IMG_9295

IMG_9296

Tulppaanien hoidossa tärkeintä on vaihtaa maljakon vesi uuteen muutaman päivän välein. vesi saa olla ihan kylmää. Kaikkien leikkokukkien ikää pidetään, jos jaksaa sekä on mahdollista siirtää niitä yöksi viileämpään paikkaan.

Kukkakauppaan on nyt saapunut myös muita keväisiä sipulikukkia sekä kerrottuja valkoisia tulppaanisipuleita ruukussa. Vaihtoehtoja siis löytyy. Unohtamatta ihania magnolian oksia, jotka ovat nyt huippu hyvän hintaisia eli 8-10 euroa oksa!

kevät2

kevät8

Keväistä fiilistä pystyy rakentamaan myös väreillä. Uashmaman pestävissä paperipussukoissa on nyt söpöjä pastellin sävyjä sekä voimakkaampaa keltaista.

IMG_9288 (1)

IMG_9294

kevät6IMG_9291

Havahduimme myös lähestyvään pääsiäiseen! Aurinko paistaa vaikkakin Linnankadulla puhaltaa tänään tiistaina kolea tuuli. Säästä huolimatta mieli on jo kunnolla keväässä ja keväisissä kimpuissa, koristeissa ja istutuksissa. Sormet syhyävät päästä multaan.

IMG_9321

fontana1

IMG_9298IMG_9302IMG_9303

IMG_9313

Ensimmäiset eukalyptukset (18e),  laventelit ja aitoviikunat ovat myös saapuneet! Nämä voi lämpiminä päivinä nostaa jo nyt ulos ottamaan kunnon spurttia tulevan kesän kasvukauteen. Yöpakkaset saattavat edelleen yllättää ainakin kuukauden verran eli niistä täytyy olla tarkkana. Näitä pieniä taimia siirtää onneksi helposti sisään ja ulos. Isompiakin, miehenmittaisia on jo myynnissä. Hinnat: 32, 80, 120 euroa.

Suomeen muuten ensimmäiset tulppaanit saapuivat tiettävästi 1670-luvulla tänne Turkuun ja Turun Akatemian kasvipuutarhaan, jota Elias Tillandz johti. Jos innostuit tulppaanimaniasta ja niiden kulttuurihistoriasta, niin tutustukaa Aki Arposen, Kari Hintsalan ja Tanja Huikurin toimittamaan Kukkien lumo kirjaan! Papukaijatulppaanien lailla sekin on aivan hurmaava ilmestys! Suuri suositus kaikille kukkien historiasta kiinnostuneille, ja lisäksi siitä löytyy kaikenlaista kotikaupungistamme.

Ensiviikolla blogissa kukkamatkavinkkejä Amsterdamiin ja Kööppenhaminaan! Unohtamatta viikonlopun papukaijatulppaanikimppuja! Perjantaista lauantaihin 15 e kpl.