Terveiset Amsterdamista 2/3

Morsiuskimppu fiilistelyn jälkeen on taas aika palata Amsterdamiin, ja tarkemmin Aalsmeerin alueelle kelmeiden kasvihuonelamppujen alle. RM Flora-directin Katja vei minut tutustumaan Bromelia Specialist nimiseen yritykseen, joka nimensä mukaisesti oli erikoistunut Bromelioihin eli ananaskasveihin. Rehellisesti sanottuna en ollut ensin superinnostunut, koska meillä Kukkakaupassa on niin harvoin myynnissä Bromelioita. Ajattelin kyllä, että viherkasvien kasvatus- ja myyntiprosessi on melko samanlainen kasvista riippumatta, vaikka menetelmät tietenkin vaihtelevat kasvilajeista riippuen. Mieleni kyllä muuttui heti ensimetreillä, sillä en olisi voinut parempaa ja erityisesti asiantuntevampaa opastusta saada! Mikä oli suuri ilo, sillä koko matka lähti liikkeelle meidän omasta innostamme, eikä ollut millään tavalla ‘sponsorimatka’. Erityisesti siksi kaikkien tapaamieni ihmisten antama aika ja välitön innostus oli korvaamatonta! Ja siksi myös kadun kaikkia ajatuksiani bromelioista tylsinä kasveina :)

bromelia specialist

Bromeliat ovat siis ananaskavien heimoon kuuluvia kasveja, joista tunnetaan reilut 3000 lajia. Luultavasti likimain sama määrä edelleen lymyilee viidakoissa ja odottaa löytämistään. Koska lajeja on lukuisia, kasvavat ne erilaisissa olosuhteissa kuten sademetsissä puiden oksilla tai kiviin ja kallioihin tarrautuneina sekä aavikkoolosuhteisiinkin sopeutuneita mehikasvimaisesti. Kyseessä on siis monimuotoinen joukko kasveja! Ja jotta viljelijät pystyvät mukautumaan vaihtuviin trendeihin, käy heiltä säännöllisesti asiansatuntevia työntekijöitä ryömimässä ja kiipeilemässä viidakoissa etsimässä uusia lajikkeita. Mikä kuulosti aika hurjalta, sillä jotenkin oletin että nykyaikana kaikki tapahtuu kasvienkasvatuksessakin jo melko kliinisesti ja “laboratoriomaisesti”.

Yksi ensimmäisistä vaiheista on kasvattaa luontaisesti epifyytteinä eläville kasveille juurakko, että kasvatus kotona onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Yksi ensimmäisistä vaiheista on kasvattaa luontaisesti epifyytteinä eläville kasveille juurakko, että kasvatus kotona onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Muutamia vuosia sitten bromelioiden maine oli kuulemma enemmän vanhanaikainen isoäitien kasvi kuin jännä, hauska tai ajankohtainen. Siksi Bromelia Specialistien on tarvinnut tehdä erityisen paljon työtä uusien lajikkeiden löytämisen ja kasvattamisen hyväksi. Kun uusi alku ja mahdollisuus löytyy, alkaa monen vuoden kasvatustyö. Kuluu keskimäärin 4-5 vuotta, että uutuus on valmis kaupalliseen myyntikasvatukseen. Joskus viiden vuoden päästä saattaa käydä myös niin, ettei lajikkeesta ole markkinoille ja koko homma aloitetaan alusta. Tässä kaikessa vaikuttaa tehokkuus. Bromelia Specialistillla kasvaakin vuodessa noin 2,5 miljoonaa erilaista ananaskasvia. Kasvibisneksessä siis vaikuttavat samat globaalit markkinat, joissa suuret pärjäävät muita paremmin tai on joskus jopa koko toiminnan edellytys. 2000-luvulla Hollannissa useat pienet kasvien viljelijät ovat lopettaneet. Syyt eivät tietenkään ole yksiselitteisesti ja ainoastaan taloudellisia. Moni pienviljelijä ja kukkien kasvattaja on ollut ja edelleen on perheyritys, eikä perheestä ole löytynyt toiminnalle jatkajaa. Näin on kuulemma käynyt ainakin monelle Bromelia tarhoille.

IMG_1989.JPG
Pienet bromelian alut kasvamassa rinta rinnan.

Pienet bromelian alut kasvamassa rinta rinnan.

Tarvitsevat toisiaan

Bromelioiden kasvatuksessa oli minulle ehkä mielenkiintoisinta sellainen pikkuinen nippelitieto, että taimi tarvitsee läheisyyttä. Isoksi ja kauniiksi kasviksi kasvaakseen ne tarvitsevat siis lajitovereitaan ja toistensa lehtien kosketusta. Ihmeellistä minusta!

Kestää noin kahdeksan kuukautta, että kasvit ovat valmiina myyntiin. 8 kuukauden aikana kasvit erotellaan kolmen kertaa. Tässä prosessissa muun muassa kasveja istutetaan isompaan, katsotaan niiden tasalaatuisuus ja koko. Tässä apuna on liukuhihnan ylle rakennettu “kamera”, mihin on ohjeilmoitu se koko mitä sillä kerralla testataan. Lannoitus ja kastelu on molemmat automatisoitu ja kasvit kasvatetaan ilman torjunta-aineita. Vaikka paljon tapahtuu automaation kautta, niin tietenkin ihmisiä ja käsiparejakin tarvitaan.

Tällä liukuhihnalla kasvit lajitellaan myyntiin erilaisten luokkien mukaan. Luokan määrittää kasvin koko ja laatu. Tämä on tärkeä vaihe, sillä luokka määrittää tietenkin kasvin hinnan. Liukuhihnan päässä henkilökunta lajittelee kasvikennot rullakoih…

Tällä liukuhihnalla kasvit lajitellaan myyntiin erilaisten luokkien mukaan. Luokan määrittää kasvin koko ja laatu. Tämä on tärkeä vaihe, sillä luokka määrittää tietenkin kasvin hinnan. Liukuhihnan päässä henkilökunta lajittelee kasvikennot rullakoihin tai tuotteistaa kasvit ruukkuihin. Kaikki kuvassa näkyvät kasvit olisivat pian jo menossa asiakkaille.

IMG_2028.JPG
Tässä kasvit ovat jo pakattuna ja matkalle asiakkaille. Suurin osa Bromelia Specialistin kasveista myydään jo ennakkoon, ja vain pieni määrä päätyy huutokauppa kellolle.

Tässä kasvit ovat jo pakattuna ja matkalle asiakkaille. Suurin osa Bromelia Specialistin kasveista myydään jo ennakkoon, ja vain pieni määrä päätyy huutokauppa kellolle.

En ole koskaan aikaisemmin käynyt näin isolla ja ammattimaisella viherkasvien viljelijällä ja kokemus oli ilman muuta hyvin mielenkiintoinen. Mikä paikka! Täällä kyllä suhtauduttiin intohimoisesti yhteen kasviperheeseen. Tuntui, että olisin ollut jossain kaukana tropiikissa ja Bromelia pellot olisivat jatkuneet silmän kantamattomiin. Bromelia Specialistien kuvastossa yksi ‘mallistoista’ oli osuvasti nimeltään Ibiza Summer. Kaksi tuntia kasvihuoneilla tuntuikin minilomalta auringossa.

Näihin kyllä ihastuin. Söpöläisiä!

Näihin kyllä ihastuin. Söpöläisiä!

Nämä kaunokaiset taas kuuluivat Modern Mind mallistoon “for those who know exactly what they want, for those who dare to think differently, dare to stand out.” Nämä markkinointipuheet myös kertovat paljon siitä, miten myös jo viljelijät joutuvat tek…

Nämä kaunokaiset taas kuuluivat Modern Mind mallistoon “for those who know exactly what they want, for those who dare to think differently, dare to stand out.” Nämä markkinointipuheet myös kertovat paljon siitä, miten myös jo viljelijät joutuvat tekemään kasveille brändäystä ja tuotteistamista vastatakseen nykyajan markkinoita ja pysyäkseen mukana kilpailussa. Pelkkä kasvien viljely ja kasvatus ei enää riitä. Kuulin myös hauskan jutun suomalaisesta ostajasta, joka oli halunnut valkoisiin kukintoihin spraymaalattavan sinisen ristin. Tämä tapahtui tietenkin Suomi 100 huumassa, mutta silti olen melko tyytyväinen etten näitä kasveja koskaan nähnyt :)

Miten monta kuvaa ananaksesta on liikaa ? :)

Miten monta kuvaa ananaksesta on liikaa ? :)

Onneksi historia on puolellani. Theodorus Netscherin maalaus vuodelta 1720 esittelee Englannissa kasvatettua anaskasvin ihmettä. Nykään kotikasvatus on melkoisen paljon helpompaa!Kuva: The Fitzwilliam Museum

Onneksi historia on puolellani. Theodorus Netscherin maalaus vuodelta 1720 esittelee Englannissa kasvatettua anaskasvin ihmettä. Nykään kotikasvatus on melkoisen paljon helpompaa!

Kuva: The Fitzwilliam Museum

Kiitos vielä @Bromelia Specialist ja @Breazy asiantuntevasta ja innostavasta kierroksesta! Thank you for the interesting tour!

Kiitos vielä @Bromelia Specialist ja @Breazy asiantuntevasta ja innostavasta kierroksesta! Thank you for the interesting tour!










Piia Jaala