Metsäpihan puutarhaunelmia

img_0408.jpg

Metsätien päässä Vahdolla on Piian perheen koti. Moderni talo sopii ympäröivään maisemaan ja sen puutarhana on havumetsä. Parasta aikaa myös katolla kukkivat suopursu ja variksenmarja. Taloa ympäröivää patiota taas hallitsevat isot keraamiset istusruukut. Mutta miten metsän keskellä saa syhyävät multasormet kuriin? Nyt ollaan siis Piian ja Petrin puutarhaprojektin jalanjäljillä.

Istutuslaatikot vs.kasvihuone?

Piia on monesti kertonut, että heidän "uuden" kotinsa parhaita puolia on juuri sen metsäinen tontti, joten pihahommat ovat melkeinpä olemattomat verrattuna edellisen talon pihapiiriin. Toisaalta multasormia on jo muutaman vuoden kutitellut, ja toive pienestä kasvimaasta on kummitellut mielessä. Alunperin suunnitelmissa oli muutaman istutslaatikon verran hyötykasveja keittiöpuutarhaksi mutta projekti paisui paperilla kasvihuoneeksi.

IMG_0161

Paikaksi valikoitui terassin jatkeena ollut grillipaikka, mikä koirien takia oli jäänyt käyttämättä. Koirien ruokaryöstelyt olivat hillinneet, ja lopulta lopettaneet paikan käytön kokonaan. Teetetty ulkotulialusta eli tulipallo sai siirtyä tulevan kasvihuoneen tieltä mutta samalla se antoi sille hyvän, valmiiksi tasoitetun alustan.

IMG_0060

Kasvihuoneesta haluttiin tietenkin ympäristöön sopiva ja etenkin taloon yhtenäisesti istuva. Siksi puurakenteet maalattiin ulkopuupinnoille tarkoitetulla Uula Roslagin mustansävyisellä mahonki maalilla. Nyt kasvihuone ja talo ovat niin tyyliltään kuin väriltään yhtenäiset.

IMG_0350

IMG_0435

Piian kasvihuoneen A-B-C

A. Valittu paikka on puiden varjostama, joten vain pienet tuuletusaukot riittivät. Aurinkoisemmalla paikalla kannttaa harkita tuuletusjärjestelmää ja/tai varjostuskankaita. Siksi myös kastelu hoidetaan letkulla, eikä kastelujärjestelmän avulla. Kastelu ajoitetaan aina aamuksi.

B. Kasveiksi valikoitui ainoastaan helppohoitoisia hyötykasveja, joita kotikeittiössä käytetään melkein päivittäin. Esikasvatetut taimet ovat lähituotantoa Lepolan puutarhan hellästä huomasta.

C. Istutusalustan lisäksi kasvihuoneessa on ruukkuja. Syksyllä sadonkorjuun jälkeen, istutusalustojen päälle laitetaan lankut, ja sisään kannetaan tuolit ja pöytä. Kasvihuone muuntautuu siis viherhuoneeksi pimeneviin iltoihin.

IMG_0378

IMG_0406

IMG_0387

IMG_0364

Sunnuntaina 27.5. Piia esitteli projektiaan Kukkakauppa Piia Jaalan Instagram livessä. Jos et nähnyt esittelyä silloin, klikkaa linkistä!

https://vimeo.com/272310763?utm_source=email&utm_medium=vimeo-cliptranscode-201504&utm_campaign=29220

IMG_0323

Seuraamme Piian ja Petrin projektia täällä Kukkakaupan blogissa. Lisää puutarhaunelmia, kunhan lasit saapuvat. Mistä te unelmoitte?