Herbaario joulukalenterina

Suunnittelimme oman adventtikalenterimme The Herbarium Project:in (http://www.theherbariumproject.com/) innoittamana ja suosittelemmekin kaikille! Kukkien ja kasvien valinta oli hauskaa, ja vaihtoehtoja onkin melkeinpä loputon määrä, sillä prässäämällä kuivattuna kalenterin materiaaleiksi käy melkeinpä kaikki kukat ja vihreät. Visuaaliseksi ilmeeksi voi valita vaikka pelkästään erilaisia vihreitä tai sitten vaihtoehtoisesti laittaa mukaan mahdollisimman paljon väriä. Itse rakensimme joulukalenterimme niin luonnon kuin viljeltyjen lajikkeiden avulla.

IMG_5149

Mitä tarvitset?

Tämä kalenteri syntyy melkeinpä itsessään, eikä vaadi ihmeellisiä materiaaleja. Tarvitset: puisen alustan, johon voi naulata. 24 kappaletta nauloja, pahvia, pitävää kapeaa teippiä sekä 24 kappaletta erilaisia kasveja. Ja tietenkin iloista mieltä!

Me maalasimme lastulevyn ensin Tikkurilan Taikasarjan Mars nimisellä maalilla, koska halusimme korostaa herbaarion vintage-fiilistä. Leikkasimme pahvit pakettikortin mallisiksi ja kirjoitimme punaisella musteella päivämäärien numerot. Lopuksi asettelimme ne nauloihin sekalaisessa järjestyksessä.

Kasvien prässääminen

Jos kasvit tai osa kasveista ovat luonnosta, kannattaa retkelle lähteä päiväaikaan, jotta kasvit olisivat mahdollisimman kuivia. Tähän vuodenaikaan ne saattavat olla päivälläkin melko kosteita, joten imupaperia tai sanomalehteä kannattaa vaihtaa noin kahden päivän välein ensimmäisen viikon aikana. Sanomalehtien painomustetta saattaakin liueta kasveihin, jos ne ovat kovin märkiä. Siksi väliin kannattaa laittaa vaikkapa huokoinen akvarelli- tai piirustuspaperi. Vanha vinkki kertoo, että voit myös sirotella hillitysti suolaa kasvien päälle, jotta värit säilyisivät hyvin ja mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

IMG_5257

Sitten vaan kasvit kirjojen väliin. Jos kotoa ei löydy liutaa suurikokoisia, painavia kirjoja voi pokkarinkin päälle pinota jonkin painavan esineen.

Meiltä kukkakaupasta löytyy myös paljon ihania sesongin kukkia, joista saa syötävän ihania kuivaamalla kuten vaikkapa jaloleinikit, anemonet ja erilaiset eukalyptuslajikeet. Ideaali kuivausaika on noin 10-14 vuorokautta.

Parasta oli tietenkin itse tekeminen! Mietimmekin kaikkia erilaisia ideoita ja variantteja ensivuoden kalenteriimme. Ideaa on mahdollista jalostaa niin monella tapaa. Omalta pihalta kerätyt kasvit ovat hauska muisto. Samoin tietyillä kukkalajikkeilla voi olla oma erityinen paikkansa yhteisissä muistoissa. Nyt siis vaan nopeasti suunnittelemaan. Vielä ehtii!!

 

IMG_5248

IMG_5250 IMG_5159IMG_5162IMG_5155