Vihreä, vihreämpi, puhtain - Ihanat ilmaa puhdistavat viherkasvit

Viherkasvit tuovat kotiin pehmeyttä ja viihtyisyyttä, mutta samalla ne myös puhdistavat huoneiden sisäilmaa. Tässä ei tarvitse luottaa ainoastaan meidän sanaamme, sillä vastaavista tuloksista kertoo myös Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n tekemä tutkimus. Yhteistyössä Bo lkv:n kanssa kuvasimme tuleville Rakenna & sisusta messuille vinkkejä näistä huoneilman filttereistä. Artikkelikuvan on ottanut Jutta Tamminen. NASA aloitti jo 1970-luvulla tutkimuksensa viherkasvien kyvyistä puhdistaa huoneilmaa ja siten parantaa sisäilman laatua. NASAn kiinnostus turvalliseen ja mahdollisimman laadukkaaseen sisäilmaan heräsi heidän pyrkimyksistään ja tavoitteistaan perustaa pysyvä avaruusasema kuuhun.

Orgaaniset, kaasumaiset yhdisteet huoneilmassa heikentävät hengittämäämme ilmaa. Oma hengityksemme lisää hiilidioksidin määrää mutta epäpuhtauksia erittyy kaikkialta ympäriltämme kuten kalusteiden lakoista, liimoista, rakennusmateriaaleista ja sisustustekstiileistä.

Kaikki viherkasvit ovat hyviä ilmanpuhdistajia, sillä kasveissa tapahtuva fotosynteesi-ilmiö luovuttaa ilmaan happea. Kasvien hengitys toimii siis päinvastoin, kuin meillä ihmisillä. Yksinkertaistetusti ajatellen kasvit ovat filttereitä tai ilmansuodattimia, koska ne poistavat ilmasta saasteita ja samalla palauttavat ympäristöönsä puhtaampaa ilmaa. Ihan merkittävä pointti ottaen huomioon, että vietämme suuren osan ajastamme sisätiloissa!

img_0521

img_0516

img_0514

Toiset kasveista ovat muita tehokkaampia ilmanpuhdistajia. Tyypillisesti tehokkaimmin sisäilmaa puhdistavat kasvit ovat nopeakasvuisia, reheviä sekä hyvinvoivat viherkasvit. Kannattaa siis hoitaa hyvin kodin kasveja, koska myös ne hoitavat asukkaitaan :)

Myös kaikki saniaislajikkeet kuten hiussaniaiset eli adiantumit ovat hienoja sisäilman raikastajia. Baananipuun tavoin, myös nämä lajikkeet tarvitsevat runsaasti vettä ja valoisan kasvupaikan. Ne eivät kuitenkaan kestä polttaavaa kevään aurinkoa.

img_0508

img_0513

viherkasvit2-muokattu

img_0522

img_0519

Koska nukumme noin kolmasosan elämästämme, ei makuuhuoneen vihersistustamista kannata unohtaa. Makuuhuoneeseen sopivat loistavasti erityisesti lääkealoe (Aloe vera), mikä puhdistaa ilmaa tehokkaasti öisin. Samoin anopinkieli (Sansevieria) on varsinainen happitehdas iltaaikaan. Myös rahapuut suodattavat hyvin formaldehydiä ja muita ilmaan haihtuvia orgaanisia kemikaaleja. Kaikki kolme lajia ovat myös äärimmäisen helppohoitoisa ja kestävät pientä kuivumistakin, ainakin talvikaudella.

img_0537

Nykyaikainen tiivis rakentaminen lisää osaltaan myös sisäilman ongelmia, erityisesti tekemällä huoneilmasta liian kuivaa. Myös tässä ongelmassa kasveista on hyötyä, sillä ne haihduttavat vesihöyryä ja saavat haihduttaessaan sisäilman liikkumaan. Meillä on nyt valikoimassa hauskoja vesiviljelyyn soveltuvia pieniä viherkasveja, joilla saa aikaan tuplahyödyn . happea ja ilmankosteutta.

iittala1-muokattu

img_0535

img_0534

img_0520

Pienten tilojen raikastajaksi sopii erinomaisesti hauska pennimuori (Peperomia rotundifolia). Pieni pippurinen ja koristeellinen viherkasvi on helppo kasvattaa ja se viihtyy valoisalla ja puolivarjoisalla paikalla. Kastellaan kun pintamultakuivuu ja on oltava tarkkana ettei pennimuoria kastele liikaa, jolloin sen lehdet helposti mädäntyvät.

img_0506

NASAn sisäilmaraporttia voi tarkastella lisää osoitteessa https://fi.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study 

Yllä mainitulla listalla on lisää tehokkaita huoneilman puhdistajia ja kannattaa muistaa, että tutkimus aloitettiin ja toteutteeni osittain jo vuosikymmeniä sitten. Siksi listalta saattaa puuttua meille nyt niin tuttuja lajikkeita kuten esimerkiksi zamioculcas, huonevehka. Samoin kannattaa pitää mielessä se, että osa tehokkaasti ilmaa puhdistavista kasveista ovat samalla myös myrkyllisiä. Ne saattavat aiheuttaa oireita herkemmille ihmisille. Tästä hyvä esimerkki on muratti, mikä on listalla yksi parhaiten ilmaa kaikilla alueilla puhdistavista kasveista.

img_0512

Yleisestiottaen kasvien hoidosta kannattaa opetella mieluinen rutiini. Silloin myös niiden hoidosta saa rentouttavan hetken, kun puuhastelee veden ja vihreiden lehtien parissa.
img_0507
Bambut (bambuseae)ovat supertehokkaita sisäilman puhdistajia. Tilauksesta niitä saa jopa kahden metrin korkuisina.

img_0527-1

Akasioita ruukussa! Voiko kevät paremmin alkaa.