Terveiset Amsterdamista 1/3

Viime viikolla kävin Amsterdamin Aalsmeerissa hakemassa ideoita Kukkakaupan tulevaan viherkasvikauteen sekä samalla tutustumassa yhteen meidän tavarantoimittajista RM Flora-directiin. Olikin suuri ilo, että RM Flora-directin Katja otti minut niin lämpimästi vastaan ja jaksoi muun muassa vastailla lukuisiin kysymyksiini. Hän vei minut Euroopan suurimpaan viherkasvi- ja tarviketukuista sekä tutustumaan Bromelioden eli ananaskasvien viljelyyn erikoistuneeseen kasvattajaan nimeltä Bromelia Specialist.

Sisäänkäynti Waterdrinker Green Trade Centeriin.

Sisäänkäynti Waterdrinker Green Trade Centeriin.

Huikeita kokemuksia molemmat! Oli mielenkiintoista itse nähdä, miten kukkakauppojen hyllyiltä löytyviä kasveja kasvatetaan sekä minkälaista työtä vaaditaan, miten monenlaisia osaajia ja käsipareja tarvitaan ennen kuin kukat ja viherkasvit ovat täällä meillä myynnissä.

IMG_1802.jpg

Kukkabisneksen lyhyt historia


Olen käynyt Aalsmeerin tukkualueella vuosia sitten, joten jo entuudestaan tiesin että alue on valtava. Tiesin myös, että Hollanti on yksi suurimmista kasvien kasvatus- ja myyntipaikoista koko maailmassa. Silti vasta lentokentällä aloin miettiä, että miksi muuten juuri Hollanti? Onko syynä yksinkertaisesti hyvät kuljetusreitit ja suhteellisen leuto ilmasto. Vai elämmekö edelleen tulppaanimanian jälkimainigeissa? Vastaus on yksiselitteinen ja helppo mutta Hollannin nykyisen kukkabisneksen juuret ulottuvat kuitenkin hyvin pitkälle, aina 1500-luvun loppupuolelle saakka. Silloin kasvi- ja eläintieteilijä Carolius Clusius jalosti ja kasvatti kaukomatkoilta tuomiaan kukkasipuleita yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Joukossa muun muassa kuuluisin ja kallein kukkasipulilajike Semper Augustus, jonka hinnalla olisi voinut ostaa vaikka talon. Lusikkansa soppaan tai kuokkan maahan laittoi myös Hollannin Itä-intian kauppakomppania, ja jo 1600-luvun lopulla tulppaanit olivat Hollannin neljänneksi suurin vientituote. Pitkästä perinteestä on siis kyse. Traditiosta huolimatta myös Hollannin kasvien viljely ja etenkin niiden myynti huutokauppassa on ollut nyt 2000 -luvulla muutosten edessä. Vuonna 2014 Dutch Flower Wholesale Association puhemies Herman de Boon kertoi The New York Timesin haastattelussa, miten Aalsmeerin kukkahuutokaupan satavuotinen mahti oli radikaalien muutosten edessä tai tulevaisuudessa jopa häviämässä kokonaan. Mitään suurta tragediaa Aalsmeerin huutokauppa ei kuitenkaan ole kohdannut vaikka esimerkiksi digitalisaatio onkin muuttanut kaupankäyntiä ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Nyt tammikuussa 2020 olin osittain sitä itse myös todistamassa, koska myös meidän leikkokukistamme tai viherkasveistamme vain pieni osa tulee nykyään enää huutokaupan “kellon” kautta.

Aalsmeer-Flower-Auction-auction-part-300x195.jpg

Aalsmeerin huutokaupan

kuuluisa kello ja ostajat. Kuva lainattu Netherlands Tourism kotisivuilta.

Mistä ja miten meidän kukat tulevat?

Yksi meidän yhteistyökumppaneistamme on Hollannissa toimiva RM Flora-direct. Yritys on erikoistunut toimittamaan kukkia erityisesti Pohjoismaihin. Meidän leveysasteille keskittynyt yritys on toiminut vasta viisi vuotta mutta emoyrityksellä Rooboksella on takanaan 40 vuoden ammattitaito. Yritys on erikoistunut palvelemaan meitä kukkakauppiaita. Mikä on tietenkin meidän kannaltamme vain plussaa, sillä nykyään kukkakauppojen on yhä vaikea kilpailla markettien lisääntyvän kukkamyynnin kanssa, koska volyymi on niin eri. Katja myös kertoi Flora-directin toiminnan kulmakivi on mahdollisimman laaja valikoima. Mikä meitä erityisesti ilahdutti oli se, että RM Flora-directillä kasvien kierto on lyhyt. He ostavat 80 % myymistään kukista ja kasveista suoraan viljelijöiltä. Heillä ei ole lainkaan omaa varastoa, joten meidän ei tarvitse olla huolissamme siitä, että tavara olisi seissyt pitkään jossain kylmiössä. Toki silti voi mukaan osua huteja, kysehän on elävästä tavarasta!

kukkakärryjä tukussa
IMG_1939.JPG

Katjalta sain siis hyviä vastauksia monia Instastoorissa askarruttaneeseen kysymykseen siitä, miten kauan tavara matkaa maailmalla ennen kuin se on Kukkakaupan myyntitiskillä. Luvassa konkreettinen esimerkki! Piia tekee tilauksen sunnuntaina Flora-directin nettikaupasta. Maanantaina kasvattajat toimittavat tavaran ja se pakataan kukkarekkaan. Yleensä autoja on kaksi. Yhdessä on lämmintä noin + 16 astetta ja se on tarkoitettu viherkasveille kun taas toinen on viileä leikkojen kuljetusta varten. Jo samana iltana autot ovat matkalla kohti Suomea ja keskiviikkona tavara saapuukin Helsinkiin, jossa kuorma puretaan ja pakataan meille Turkuun lähtevään autoon. Kasvit ovat siten matkalla kokonaisuudessaan maksimissaan 4 vuorokautta erikoiskuljetusautossa. Leikkokukat siirtyvät paikasta a paikkaan b eli muun muassa meille vesiämpäreissä, mitkä on pakattu pahvilaatikoihin ja tiiviisti rullakoihin ettei kukat pääse liikkumaan.

IMG_1853.JPG

Waterdrinkerin Green Trade Centerissä meni pää pyörälle jo pelkästään tukkualueen koosta! Ympärillä oli metrikaupalla viherkasvirullakoita, jotka muodostivat ihania vihreitä pieniä kujia ja käytäviä. Kaikki lajiteltu alueittain tiettyjen kukkalajikkeiden tai kokonsa mukaan. Lisäksi kuiva-, leikko- ja ulkokukilla oli omat selkeät ja isot alueensa. GTC:n tilat ja koko eivät olleet ainoastaan vaikuttavia, vaan tietenkin myös itse valikoima oli vaikuttava! Esimerkiksi hyllymetreittäin upeita orkidealajikkeita, oman pääni kokoisia salvadorin tillandsioita, vaaleanpunertavia muorinkukka mättäitä sekä mielenkiintoisia anopinkieliä. Osa oli hauskoja kuriositeetteja kun taas toisia toivoisi myyntiin.

Orkidea

Heti sisäänkäynnin jälkeen inspiraatiota herättelee kahden kuukauden välein vaihtuva ‘Trend Cabinet’, johon stailistit keräävät niin ajankohtaisia kasveja kuin trenditeemoja. Trendi kabinettien tavoitteena on esitellä tietenkin uutuuksien lisäksi sesonkien kasveja mutta myös luoda vaihtelevia tunnelmia. Mielestäni tosi hauska ja hyödyllinen idea! Lisäksi itse tukkualueelta löytyi vielä pieniä ‘Design district’ esillepanoja, jossa muun muassa nuoret suunnittelijoiden oli mahdollista esitellä omia vihreitä ideoita ja tuotteitaan, sekä myydä niitä suoraan asiakkaille. Itselleni mielenkiintoa herätti erityisesti House of Thol:in design nurkkaus. Mutta tästä, ja tietenkin itse kasveista, lisää 2/2 jutussa.

Trendi kabinettin lokeroihin oli koottu kasveja, ruukkuja ja lasitavaraa eri teemojen ympärille.

Trendi kabinettin lokeroihin oli koottu kasveja, ruukkuja ja lasitavaraa eri teemojen ympärille.

Hallissa hyllyköille keräsivät tuotteita niin henkilökunta kuin yksittäiset asiakkaat.

Hallissa hyllyköille keräsivät tuotteita niin henkilökunta kuin yksittäiset asiakkaat.

Henkilökunta hoitaa House of Thol:in valikoimia kasveja. House of Thol pyrkii luomaan kestäviä ratkaisuja helpottamaan viherkasveista nauttamista. Easy Green living on heidän mottonsa.

Henkilökunta hoitaa House of Thol:in valikoimia kasveja. House of Thol pyrkii luomaan kestäviä ratkaisuja helpottamaan viherkasveista nauttamista. Easy Green living on heidän mottonsa.

Kun joka polun päästä löytyy jotain uutta…

Kun joka polun päästä löytyy jotain uutta…

Mielestäni parasta oli, että Green Trade Centerin valikoima oli niin uskomattoman laaja. Juuri kun olin jo vähän tottunut toinen toistaan hauskempiin kasveihin niin nurkan takana yllätti upea kuivakukkaosasto. Ja taas sai ihmetellä :)

IMG_1963.JPG
IMG_1966.JPG
Isommat tilaukset kulkevat pakkaushalliin pikkujunilla. Tämä kuorma oli lähdössä asiakkaalle Maison&Objet messuille Pariisiin.

Isommat tilaukset kulkevat pakkaushalliin pikkujunilla. Tämä kuorma oli lähdössä asiakkaalle Maison&Objet messuille Pariisiin.

IMG_1816.JPG


Entäpä ekologisuus?

Vaikka kotimainen leikkokukkien tuotanto on volyymiltaan nykyään melko pientä ei se tietenkään ole olematonta. Esimerkiksi Martin tarha Oripäässä tekee upeaa työtä!

Meillä Kukkakaupassa on tärkeää, että mahdollisimman moni meillä myynnissä olevista lajikkeista olisi Euroopassa kasvatettua, näin lentorahtikuljetuksen päästöt olisivat mahdollisimman pienet. Koemme, että säännöt ja säännöstely, direktiivit ja myös kuluttajien tietoisuus lisäävät alan ja tuotteiden läpinäkyvyyttä, ja luovat mahdollisimman kestäviä ratkaisuja. Tähän kaikkeen auttaa jo esimeriksi sesongeissa eläminen. Muun muassa pionia tuotetaan ympäri vuoden ja talvella saisi Chilessä kasvatteuja lajikkeita. Kukkateollisuudessa nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä. Lasketaanko ja painotetaanko hiilijalanjälkeä? Silloin kasvihuoneviljely häviää, sillä se kuluttaa talvisin paljon energiaa. Onneksi bioenergia ja sadevettä keräävät kastelujärjestelmät suitsevat energian kulutusta. Niittymäisiä kesäkukkalajikkeita viljellään nykyisin Hollannissa myös paljon avomaalla. Vai otetaanko huomioon lentorahdin poissulkeminen, työntekijöiden työolot tai esimeriksi veden kulutus ja ympäristöongelmat. Pidämme esimerkiksi puhtaan juomaveden takaamista alueen asukkaille sekä ruuan viljelyyn tärkeänä seikkana. Tässä kontekstissa Kenian ruusufarmit kuten Reilun kaupan ruusut näyttäytyvät hyvin negatiivisessa valossa. Rehellisesti sanottuna kukkateollisuus ei ole maailman ekologisin juttu mutta Hollannissa ja täällä meillä Suomessa tehdään paljon työtä sen eteen, että se olisi mahdollisimman läpinäkyvää ja kestävää, myös työntekijöiden osalta.

Nyt ne ovat täällä!

Viime viikonloppuna tilatut viherkasvit saapuivat eli ympyrä on sulkeutunut. Tältä Kukkakaupassa siis näyttää, tavara saapuu. Pienoinen kaaos :)

Tyyne laadunvalvojana.

Tyyne laadunvalvojana.

Kukkakauppa Piia Jaala
IMG_7011.jpg


Terveisin Jenni


Piia Jaala